Una barreta de pa (I)

Una dolça vesprada de primavera, amb el suau perfum de les flors ballant en l'ambient, dues germanes van pel Carrer Major, de camí a casa els avis, jugant i pegant salts, de la vorera a la calçada i una vegada més a la vorera. Com que aquest carrer havia anat a menys, i més que Major era gairebé Menor, ja quasi no passaven cotxes. Molts comerços havien tancat de debó, o eren a un pam de fer-ho, i viure, vivia molt poca gent. Eren cases antigues, baixes, de tres o quatre pisos com a molt, sense ascensor, i anaven buidant-se segons els seus habitants morien de vells.

Ara, a les quatre, el carrer era una bassa d'oli, només trencat per les rialles, els acudits, i les persecucions de les xiquetes que fan seu el espai. Després, romandrà tranquil una estoneta més, fins la missa de set, quan l'església obrirà les portes per rebre als parroquians àvids de consells i rectitud moral...

-- Shhht! Eh!

-- Què ha sigut això? --pregunta la germana major, parant-se immediatament.

-- El què? No he sentit res!

-- Eh! Shhht!

Miren al seu voltant, però no troben l'origen d'aquestes interjeccions. No hi ha ningú davant ni darrere d'elles. Però alcen el cap i...

-- Eh! Vosaltres!

Una vella, vestida de negre, amb cara de pomes agres i els cabells blancs, despentinats, continua increpant-les, recolzada a la barana d'un primer pis:

-- Què passa, que ara no em sentiu?

És que s'han quedat paralitzades, teses on estaven. La petita s'apropa a la gran, amagant-se al seu darrere. Mudes.

-- Ah! Que ara no teniu ja veu? Us ha menjat la llengua el gat? Doncs bé que cridàveu abans!

-- Dis... disculpi. Ja--ja marxem --diu la major, tractant de llevar-li importància a la tensa situació que s'ha creat en un moment-- No molestarem més...

-- Porteu-me una barreta de pa!

-- Què?

I per tota resposta, treu una moneda de la butxaca del davantal i la llença a la calçada. Cau amb un "clinc!" tenebrós que ressona al llarg del carrer; roda en línia recta i pega dues voltes sobre si mateixa abans de detenir-se, amb l'escut del regne cap amunt. 100 pessetes, a 100 mil·límetres exactes dels peus de les atemorides xiquetes, que contemplen la perfecta trajectòria amb una barreja d'incredulitat i paüra irracional.

-- No fem cas, anem-nos! --murmura la petita, prement amb força la mànega de la germana, quasi tremolant.

-- No et preocupis, que no passarà res. Anem, li comprem una barra de pa i li la pugem i ja està.

-- Que no! Que aquesta dona és dolenta...

La major s'ajup, prem la moneda, i s'alça amb rapidesa.

-- Vinga! Ara tornem! --crida, rodejant amb el braç el cos de la germana, i la empenya cap al forn, sense dificultat, com si la por la haguera aprimat encara més.

No diuen res, caminant a bon pas pel encara solitari carrer. El sol daura les façanes, els ocells continuen amb les seues bucòliques piulades primaverenques des de els horts en la part posterior dels edificis, i mentrestant les dues xiquetes segueixen el subtilment corbat recorregut, perdent-se de vista poc després. Tot és molt idíl·lic i bonic, llevat de les seues cares llargues.

I quan és segur que ja no las veu...

-- No havies d'haver agafat els diners. Ara hem de portar-li el pa! I et dic que em fa mala espina!

-- Que no passa res. Que no et facis pesada. Que és una pobra dona vella i sola, i potser no té ningú més que li porte pa. Què se te'n dóna si li fem un favor?

-- Tinc molta por.

-- Bajanades! De poc t'espantes tu!

Amb la confusió ni tan sols han preguntat quin tipus de pa volia la dona, però tampoc hi ha moltes alternatives: al forn només queden barretes integrals, i el següent més pròxim és força lluny. I potser no el troben obert quan arriben! Així que compren una barreta integral i prenen el camí de tornada, amb certa inquietud: i si no li agrada?

Encara ben lluny de la casa temuda, comença la lletania de promeses i consells:

-- Promet me que t'afanyaràs.

-- Que si.

-- I aniràs en compte.

-- Altra vegada? Que siiii! --deia la major, i premia el pa amb força. Malgrat la seua aparent seguretat, tampoc no les tenia totes amb ella...

(Continua)